Tradičné recepty
Vianočná hríbovica
INGREDIENCIE
Detaily
Recept na prípravu tradičnej vianočnej hríbovice, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole u mnohých slovenských rodín.
- sušené huby podľa chuti (cca. 2 hrste)
- 2 ks cibuľa
- 5 ks cesnak
- 2 ks bobkový list
- 3-4 ks zemiaky
- 1 l zeleninový vývar
- 100 g maslo
- 1 pl hladká múka
- 2 ks nové korenie
- paprika mletá
- čierne korenie mleté
- soľ
- Slatinský chlieb ZEMIAKOVÝ
PRÍPRAVA
Sušené huby prepláchneme pod tečúcou vodou, namočíme a necháme odležať (asi 1 hodinu). V hrnci si rozpustíme maslo, orestujeme do zlata na kocky nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný cesnak, rascu, papriku a hladkú múku, ktorú krátko opražíme. Zalejeme polovicou vývaru, povaríme, hrniec stiahneme bokom a ponorným mixérom všetko zmixujeme do hladka. Pridáme huby aj s vodou v ktorej sa namáčali, prilejeme zvyšok vývaru, pridáme bobkový list, nové korenie a všetko povaríme asi hodinu. Pred koncom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, dochutíme soľou a čiernym korením. Ideálnou prílohou k tejto sviatočnej polievke je tradičný Slatinský zemiakový chlieb.
Dobrú chuť 🙂