Tradičné recepty

Vianočná hríbovica

4 porcie

1 hodina 25 minút

INGREDIENCIE

Detaily

Recept na prípravu tradičnej vianočnej hríbovice, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole u mnohých slovenských rodín.
  • sušené huby podľa chuti (cca. 2 hrste)
  • 2 ks cibuľa
  • 5 ks cesnak
  • 2 ks bobkový list
  • 3-4 ks zemiaky
  • 1 l zeleninový vývar
  • 100 g maslo
  • 1 pl hladká múka
  • 2 ks nové korenie
  • paprika mletá
  • čierne korenie mleté
  • soľ
  • Slatinský chlieb ZEMIAKOVÝ
PRÍPRAVA

Sušené huby prepláchneme  pod tečúcou vodou, namočíme a necháme odležať (asi 1 hodinu). V hrnci si rozpustíme maslo, orestujeme do zlata na kocky nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný cesnak, rascu, papriku a hladkú múku, ktorú krátko opražíme. Zalejeme polovicou vývaru, povaríme, hrniec stiahneme bokom a ponorným mixérom všetko zmixujeme do hladka. Pridáme huby aj s vodou v ktorej sa namáčali, prilejeme zvyšok vývaru, pridáme bobkový list, nové korenie a všetko povaríme asi hodinu. Pred koncom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, dochutíme soľou a čiernym korením. Ideálnou prílohou k tejto sviatočnej polievke je tradičný Slatinský zemiakový chlieb.

Dobrú chuť 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú vyznačené *

Odoslať komentár