Tradičné recepty
Vianočná kapustnica
INGREDIENCIE
Detaily
Recept na prípravu tradičnej vianočnej kapustnice, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole u mnohých slovenských rodín.
- 1,5 kg kyslá kapusta
- sušené huby podľa chuti (cca. 3 hrste)
- olej
- 2 pl hladká múka
- 250 ml smotana na varenie
- (ak nedržíte pôst) 2 ks údená klobása
- soľ
- Slatinský chlieb ZEMIAKOVÝ
PRÍPRAVA
Huby premyjeme a na pár minút namočíme. Do hrnca dáme kyslú kapustu spolu so sušenými hubami a ak striktne nedržíme pôst, pridáme aj klobásu. Všetko zalejeme vodou a varíme, kým kapusta a huby nie sú mäkké. Po uvarení si pripravíme z oleja, múky a smotany zásmažku a zahustíme ňou polievku. Pár minút povaríme a prípadne dochutíme.
Tip: zvyčajne nie je potrebné pridávať soľ ani koreniny. Závisí od použitej kapusty a klobásy.
Tip: na Štedrý večer podávame kapustnicu bez klobásky. Na druhý deň ju vyberieme, pokrájame na kolieska a vrátime do kapustnice.
Ideálnou prílohou k tejto sviatočnej polievke je tradičný Slatinský zemiakový chlieb.
Dobrú chuť 🙂