Tradičné recepty
Detaily
- 350 g šošovice
- 100 g údeného mäsa alebo 8 nožičiek párkov
- 2 zemiaky
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- bravčová masť alebo olej
- mletá rasca, červená paprika, čierne korenie
- bobkový list
- soľ
- Slatinský chlieb ZEMIAKOVÝ
Šošovicu si preberieme a namočíme do studenej vody aby nám napučala a zmäkla. Po 3-8 hodinách zlejeme prebytočnú vodu. Do hrnca dáme roztopiť masť, alebo olej a orestujeme nakrájanú cibuľu. Ak varíme s údeným mäsom, nakrájané ho restujeme spolu s cibuľou. Ak varíme s párkami, nakrájané ich tiež krátko orestujeme a vyberieme. Po chvíli pridáme štipku mletej rasce, červenej papriky, čierneho korenia, bobkový list, soľ a všetku šošovicu. Zalejeme 3 litrami vody a privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky a varíme kým šošovica nezmäkne a zemiaky nie sú uvarené. K uvarenej šošovici pridáme orestované párky a prelisovaný cesnak. Poriadne premiešame a dochutíme koreninami. K polievke sa tradične podáva uvarené vajce na tvrdo a Slatinský chlieb zemiakový. Dobrú chuť 🙂
Namiesto zemiakového chleba môžete použiť opražený 100% celozrnný, alebo poloražný Slatinský chlieb.