Tradičné recepty

Tradičná šošovicová polievka

8 porcií

90 minút

INGREDIENCIE

Detaily

Recept na prípravu tradičnej šošovicovej polievky. Je ideálna na jesenné obdobie – zasýti aj zahreje.
  • 350 g šošovice
  • 100 g údeného mäsa alebo 8 nožičiek párkov
  • 2 zemiaky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bravčová masť alebo olej
  • mletá rasca, červená paprika, čierne korenie
  • bobkový list
  • soľ
  • Slatinský chlieb ZEMIAKOVÝ
PRÍPRAVA

Šošovicu si preberieme a namočíme do studenej vody aby nám napučala a zmäkla. Po 3-8 hodinách zlejeme prebytočnú vodu. Do hrnca dáme roztopiť masť, alebo olej a orestujeme nakrájanú cibuľu. Ak varíme s údeným mäsom, nakrájané ho restujeme spolu s cibuľou. Ak varíme s párkami, nakrájané ich tiež krátko orestujeme a vyberieme. Po chvíli pridáme štipku mletej rasce, červenej papriky, čierneho korenia, bobkový list, soľ a všetku šošovicu. Zalejeme 3 litrami vody a privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky a varíme kým šošovica nezmäkne a zemiaky nie sú uvarené. K uvarenej šošovici pridáme orestované párky a prelisovaný cesnak. Poriadne premiešame a dochutíme koreninami. K polievke sa tradične podáva uvarené vajce na tvrdo a Slatinský chlieb zemiakový. Dobrú chuť 🙂

Namiesto zemiakového chleba môžete použiť opražený 100% celozrnný, alebo poloražný Slatinský chlieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú vyznačené *

Odoslať komentár